صورتجلسه نشست قضایی
تاریخ برگزاری: 1397/03/24
برگزار شده توسط: استان گلستان/ شهر بندر گز
موضوع
نحوه مطالبه دیه در صورت فوت راننده مقصر
پرسش
در فرض اینکه راننده مقصر حادثه، فوت نموده و فاقد بیمه نامه بوده، نحوه مطالبه دیه، چگونه خواهد بود؟
نظر هیئت عالی
با توجه به بند ب ماده 4 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب سال 95 خسارت های بدنی وارده توسط صندوق با رعایت ماده 25 قانون جبران میشود. با عنایت به ماده 15 قانون در مواردی که بیمه گر حق رجوع به مسبب حادثه یا قائم مقام قانونی وی را دارد اسناد پرداخت خسارت از سوی بیمه گر در حکم اسناد لازم الاجرا و از طریق دوایر اجرای سازمان قابل مطالبه و وصول میباشد؛ لذا مستند به ماده 25 صندوق مکلف است خسارت زیان دیده را در صورت مراجعه یا معرفی، پرداخت؛ سپس به قائم مقامی زیان دیده از طریق مراجع قانونی وجوه پرداخت شده را بازیافت کند.
نظر اکثریت
صندوق تکلیف دارد که دیه را پرداخت کند و به قائم مقامی به دادگاه مراجعه کند و دادخواست دهد و در صورت نیاز به طرفیت راننده مقصر و صندوق تامین خسارت بدنی طرح شود و باید دادسرا در هر دو قسمت قرار موقوفی تعقیب صادر کند و اگر راننده مقصر فوت کند باید به طرفیت ورثه طرح دعوی شود؛ لذا سه فرض قابل اعمال میباشد: 1- مرجع قضایی با صندوق مکاتبه کند 2- شخص زیان دیده به صندوق مراجعه کند، اگر پرداخت نکرد طرح دعوا کند 3- دادخواست دهد، لذا اصل بر پرداخت دیه از سوی صندوق تامین خسارت بدنی است؛ زیرا قانون بیمه شخص ثالث سال 95 صراحت دارد و صندوق نیز بعد از پرداخت باید به مقصر مراجعه کند.
نظر اقلیت
باید ابتدا به مقصر حادثه مراجعه کرد و اگر مقصر پرداخت نکرد باید صندوق پرداخت کند؛ لذا اگر در صورتی که مالی از مقصر کشف نشود باید صندوق پرداخت کند؛ لذا اصل بر پرداخت دیه ابتدا از سوی مقصر حادثه میباشد.
ماده 4 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه
در صورت وقوع حادثه و ایجاد خسارت بدنی یا مالی برای شخص ثالث:
الف – در صورتی که وسیله نقلیه مسبب حادثه، دارای بیمهنامه موضوع این قانون باشد، جبران خسارتهای وارد شده در حدود مقررات این قانون بر عهده بیمهگر است. در صورت نیاز به طرح دعوی در خصوص مطالبه خسارت، زیاندیده یا قائممقام وی دعوی را علیه بیمهگر و مسبب حادثه طرح میکند. این حکم، نافی مسئولیتهای کیفری راننده مسبب حادثه نیست.
ب – در صورتی که وسیله نقلیه، فاقد بیمهنامه موضوع این قانون یا مشمول یکی از موارد مندرج در ماده (21) این قانون باشد، خسارتهای بدنی وارده توسط صندوق با رعایت ماده (25) این قانون جبران میشود. در صورت نیاز به طرح دعوی در این خصوص، زیاندیده یا قائممقام وی دعوی را علیه راننده مسبب حادثه و صندوق طرح میکند.
پ – در صورتی که خودرو، فاقد بیمهنامه موضوع این قانون بوده و وسیله نقلیه با اذن مالک در اختیار راننده مسبب حادثه قرار گرفته باشد، در صورتی که مالک، شخص حقوقی باشد، به جزای نقدی معادل بیستدرصد(20%) و در صورتی که مالک شخص حقیقی باشد به جزای نقدی معادل ده درصد(10%) مجموع خسارات بدنی وارد شده محکوم میشود. مبلغ مذکور به حساب درآمدهای اختصاصی صندوق نزد خزانهداری کل کشور واریز میشود و با پیشبینی در بودجههای سالانه، صددرصد(100%) آن به صندوق اختصاص مییابد.